Na de overstroming

De slaapkamer

Van Gogh schilderde drie versies van De slaapkamer. Als hij tevreden was over een onderwerp, maakte hij wel vaker herhalingen van zijn eigen werk. Meestal was een nieuwe versie bedoeld voor de verkoop, of om weg te geven.

Aan het einde van 1888 werd Van Gogh opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij zich na een ruzie met Gauguin aan zijn oor had verwond. Begin 1889 kwam Van Gogh weer in het Gele Huis, en schreef aan Theo: ‘Toen ik na mijn ziekte mijn doeken terugzag, vond ik de Slaapkamer het beste.’

Het schilderij raakte vanwege een overstroming van de vlakbij gelegen rivier door vocht in zijn atelier aangetast. Van Gogh stuurde het naar Theo met de vraag het werk ter versteviging te verdoeken. Theo stuurde het naar Vincent terug, zodat die er eerst een kopie van kon maken, wat hij in september 1889 in de inrichting van Saint-Rémy deed. Nog diezelfde maand schilderde hij een kleinere kopie voor zijn moeder en zijn zus Wil. 

Kleine veranderingen

Van Gogh veranderde in de kopieën kleine details. In de eerste versie hangen boven zijn bed twee portretten, een landschap en twee tekeningen of prenten. In de latere versies hangen er andere portretten aan de muur. Wie goed kijkt, ontdekt meer kleine verschillen.

De minnaar (portret van luitenant Milliet), 1888 Kröller-Müller Museum, Otterlo

De dichter, portret van Eugène Boch, 1888 Musée d’Orsay, Paris