Beschadigd door vocht

De slaapkamer

Tijdens de restauratie van De slaapkamer bleek dat er veel barstjes in de verf zaten. Op sommige plekken was de verf zelfs afgebladderd. Deze schade ontstond al tijdens Van Goghs leven. Toen hij na een periode van afwezigheid in zijn atelier kwam, bleek dat zijn schilderijen te lijden hadden gehad van waterschade.

Omdat de verf schilferde, pakte Van Gogh De slaapkamer in met kranten, zo schreef hij aan Theo. Het bewijs daarvan vond de restaurator onder de microscoop: de afdruk van krantenletters op de verf.

Microscoopfoto’s van krantenletters op de verf van De slaapkamer.

Brief aan Theo van Gogh, Arles, dinsdag 30 April 1889

Vandaag ben ik bezig met het inpakken van een kist met schilderijen en studies. Er is er een bij waar ik kranten overheen heb geplakt, die is aan het afbladderen – het is een van de beste en ik geloof dat je, wanneer je het bekijkt, duidelijker zult zien wat er had kunnen worden van mijn atelier dat ter ziele is gegaan. Deze studie en ook enkele andere zijn tijdens mijn ziekte aangetast door het vocht.

Brief aan Theo van Gogh, Arles, dinsdag 30 april 1889.

Het water van een overstroming was tot op enkele passen van het huis genaderd11 en toen ik thuiskwam, droop het water en de salpeter van de muren, temeer omdat er tijdens mijn afwezigheid in huis niet was gestookt.

Brief aan Theo van Gogh, Arles, dinsdag 30 april 1889.

Ontdek de 8 fases van de behandeling (restauratie) van het schilderij De slaapkamer