'De kleur moet het hier doen'

De slaapkamer

Aan zijn broer Theo beschreef Van Gogh zijn bedoeling met dit schilderij:

Deze keer is het gewoon mijn slaapkamer. Maar de kleur moet het hier doen en moet hier rust of slaap in het algemeen suggereren door in zijn vereenvoudiging meer stijl te geven aan de dingen. Enfin, het zien van dit schilderij moet rust geven aan het hoofd, of liever gezegd, aan de verbeelding.

Brief aan Theo van Gogh. Arles, dinsdag 16 oktober 1888.

In zijn brief somde hij de kleuren op:

De muren zijn bleekviolet. Op de vloer liggen rode plavuizen. Het hout van het bed en de stoelen zijn geel als verse boter. Het laken en de kussens heel helder citroengroen. Het dek scharlakenrood. Het raam groen. De toilettafel oranje, de waskom blauw. De deuren lila.

Brief aan Theo van Gogh. Arles, dinsdag 16 oktober 1888.

Verkleurd

De muren en deuren op het schilderij zijn tegenwoordig niet meer lichtpaars maar blauw. Ook de vloer is niet langer rood, maar vaal paarsgrijs. Het schilderij is verkleurd sinds het van de ezel afkwam.

Van Gogh werkte graag met (complementaire) kleurcontrasten, zoals in dit schilderij met de groene ramen en de rode sprei en het gele bed versus de paarse deur. Die kleuren versterken elkaar en brengen het geheel in evenwicht. De kleurenreconstructie laat zien dat die combinatie een rustig effect geeft: precies wat Van Gogh nastreefde.


Met dank aan:

Roy S. Berns

Munsell Color Science Laboratory

Rochester Institute of Technology, U.S.A.