Vincents bloem

Zonnebloemen

Waarom koos Van Gogh de zonnebloem?

Het begon in Parijs waar Van Gogh twee jaar woonde (1886-1888). Hij zag daar dat veel Franse kunstenaars bloemstillevens schilderden. Sommigen specialiseerden zich in dit genre dat goed in de markt lag.

Ook Van Gogh ging bloemstillevens maken. Hij hoopte ze te verkopen, maar maakte ze ook om te oefenen met kleur en schildertechniek. In de zomer van 1886 schilderde hij bijna niets anders dan bloemstillevens.

Hoofdrol

Al gauw concentreerde Van Gogh zich op de zonnebloem, een grove en weinig elegante plant. Dat ‘rustieke’ was waarschijnlijk wat Van Gogh juist zo aansprak. Andere kunstenaars gebruikten de zonnebloem wel als geel kleuraccent in een bos met verschillende soorten bloemen, maar Van Gogh gaf hem de hoofdrol.

Van Gogh kwam de zonnebloem tegen in moestuintjes in Montmartre, tijdens zijn wandelingen door deze Parijse wijk.


Vincent van Gogh, Moestuin met zonnebloem, 1887

Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Vincent van Gogh, Schuurtje met zonnebloemen, 1887

Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Hij begon met stillevens van een paar uitgebloeide bloemkoppen. Nadat hij van Parijs naar het Zuid-Franse Arles verhuisd was, schilderde hij grote stillevens van zonnebloemen in een vaas. Die meesterwerken hangen tegenwoordig in musea over de hele wereld.

Vincent van Gogh, Uitgebloeide zonnebloemen, 1887

Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Sommige 19de-eeuwse schilders specialiseerden zich in een bepaalde bloem. Zo stond Jeannin bekend om zijn weelderige pioenrozen. 

Als Jeannin de pioen heeft, Quost de stokroos, dan heb ik inderdaad eerder dan anderen de zonnebloem gekozen

Vincent van Gogh aan Paul Gauguin, 21 januari 1889